Kukbuk
Kukbuk
Krucha tarta pszenna z kremem z wiśniami z solonymi migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

Tarta wiśniowa z solonymi migdałami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut + 1-2 godziny chłodzenia w lodówce
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód tarty:
mąka pszenna
300 g
cukier
35 g
sól
1/4 łyżeczki
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
zimne masło
150 g
zimna woda
4 łyżki
nadzienie:
wiśnie (wydrylowane)
550 g
cukier
35 g
skrobia ziemniaczana
2 łyżki
biała czekolada
100 g
kremowy serek
150 g
śmietanka 30%
120 g
dekoracja:
migdały
50 g
masło
1 łyżka
sól
1/2 łyżeczki

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

krok 1

Przygotowujemy spód. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Wbijamy żółtko, dodajemy posiekane zimne masło i szybko wyrabiamy ciasto. Do masy dodajemy trochę zimnej wody, by ciasto dało się połączyć i uformować w kulę. Zawijamy je w folię i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, co jakiś czas podsypujemy je mąką. Następnie przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami (jako zamiennik świetnie sprawdzą się suchy groch lub ryż). Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 25 minut.

krok 2

W tym czasie mieszamy wiśnie z cukrem i przesianą skrobią. Z podpieczonego spodu zdejmujemy kulki oraz papier do pieczenia, wykładamy ciasto wiśniami razem z sokiem. Pieczemy dalej przez 15 minut, po czym wyciągamy formę z piekarnika. Studzimy.

Krucha tarta pszenna z kremem z wiśniami z solonymi migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

krok 3. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę, cały czas ją mieszając. Płynną masę zdejmujemy z palnika, a następnie stopniowo dodajemy kremowy serek. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę i delikatnie łączymy ją z kremem czekoladowym, cały czas mieszając. Masę wykładamy na wystudzone ciasto.

krok 4. Na suchej patelni prażymy posiekane migdały. Zarumienione i chrupiące mieszamy z masłem i solą. Dekorujemy nimi wierzch tarty, a następnie skrapiamy sokiem wiśniowym.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

inne przepisy Karoliny:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk