Kukbuk
Kukbuk
goplana

Tarta czekoladowa z konfiturą malinową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka
200 g
mielone siemię lniane
1/2 łyżki
masło kokosowe lub wegańska margaryna
100 g
cukier
50 g
sól
1/2 łyżeczki
bardzo zimna woda
3 łyżki
domowa konfitura malinowa
1 słoiczek
ganasz:
czekolada gorzka Goplana
100 g
tłuste mleczko kokosowe
65 ml
woda
30 ml
cukier kokosowy
2 łyżki
do posypania:
świeże lub liofilizowane maliny
pistacje

przepis: Marysia Przybyszewska

Ucieramy ręcznie mąkę, siemię, masło (lub wegańską margarynę), cukier i sól. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej. Zdejmujemy górny arkusz folii i przekładamy ciasto do góry nogami do formy do tarty. Zdejmujemy folię, nakłuwamy spód widelcem i wkładamy formę do zamrażarki na 15 minut. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy, smarujemy konfiturą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy wodę i cukier, mieszamy. Przekładamy ganasz na konfiturę. Dekorujemy malinami i pistacjami. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!