Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle z sosem olive z kurkami i rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
kurki (lub inne grzyby, np. borowiki, podgrzybki)
200 g
oliwa
do smażenia
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
rozmaryn
1 gałązka
wytrawne białe wino opcjonalnie
½ szklanki
sos Barilla Olive (lub Aglio)
½ słoika
makaron tagliatelle
200 g
sól
do gotowania
parmezan (lub inny twardy ser)
do posypania
pieprz
do podania

dinnershow.studio

Krok 1

Kurki oczyszczamy. Większe grzyby kroimy na pół, drobne zostawiamy w całości.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane cebulę i czosnek, dodajemy gałązkę rozmarynu dla smaku i aromatu. Wsypujemy kurki, smażymy na większym ogniu, aż puszczą wodę i odparują. Opcjonalnie wlewamy wino – odparowujemy przez kilka minut.

Krok 3

Sos podgrzewamy w osobno.

Krok 4

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dokładamy na patelnię z grzybami, mieszamy.

Krok 5

Wykładamy makaron na talerz. Podajemy posypany parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk