Kukbuk
Kukbuk
Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
szafran
¼ g
suchy kuskus
1 szklanka
sól
do smaku
rodzynki
½ szklanki
obrane migda≥ły
garść
obrane pistacje
garść
woda z kwiatów pomarańczy
80 ml
masło klarowane
100 g
młody kurczak
1 sztuka
pieprz
do smaku
duże szalotki
5-6 sztuk
cynamon
1 łyżeczka
gęsty miód
2 łyżeczki
jadalne kwiaty
garść

Przepis i przygotowanie: Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Połowę szafranu zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem, dokładamy wymieszany z wodą szafran. Mieszamy widelcem, aż ziarenka kuskusu zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dodajemy do niego po połowie rodzynek, migdałów, pistacji, wody z kwiatów pomarańczy i masła klarowanego. Dokładnie mieszamy.

krok 2

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i faszerujemy mieszanką kuskusu, bakalii i masła. Związujemy i obsmażamy w tadżinie, na pozostałym maśle, po kilka minut z każdej strony. Gdy kurczak się przyrumieni, wyjmujemy go i odkładamy na bok. 

krok 3

W tadżinie, na tłuszczu, który pozostał w naczyniu, szklimy poszatkowane 3 szalotki. Pod koniec dodajemy pozostałe rodzynki, migdały i pistacje, resztę wody z kwiatów pomarańczy oraz ½ szklanki wody. Zagotowujemy. Kurczaka wkładamy do tadżina piersią do góry. Obsypujemy go cynamonem i pozostałym szafranem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Cebula ma stworzyć coś w rodzaju gęstej konfitury, a kurczak powinien być miękki i złocisty od szafranu.

krok 4

Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe szalotki i polewamy miodem. Ponownie wstawiamy na ogień, na 8 minut. Kurczaka podajemy przekrojonego na pół, posypanego kwiatami.

Więcej przepisów na obiad:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk