Kukbuk
Kukbuk
Omlet berberyjski z pokrzywą

Tadżin - Omlet berberyjski z pokrzywą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mieszanka przypraw ras el hanout:
zmielony cynamon
¼ szklanki
mielona słodka papryka
2 łyżki
świeżo mielony pieprz
1 łyżka
świeżo starta gałka muszkatołowa
1½ łyżeczki
mielony kardamon
1½ łyżeczki
zmielone goździki
1½ łyżeczki
Sos:
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
dojrzały pomidor
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
kalafior zblanszowany w osolonej wodzie
kilka różyczek
ser owczy typu feta
50 g
młode liście pokrzywy
garść
jajko „zerówka”
2 sztuki

Przepis i przygotowanie: Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Wszystkie składniki ras el hanout wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. W tadżinie podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i połowę ras el hanout. Krótko podgrzewamy. 

krok 2

Dokładamy pokrojonego w paski, pozbawionego nasion i skóry pomidora. Dusimy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Różyczki kalafiora układamy promieniście w tadżinie, wsypujemy pokruszony ser i pociętą w paski pokrzywę. 

krok 3

Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałą część ras el hanout. Wylewamy jajka na warzywa i ser. Przykrywamy „kominkiem” i stawiamy tadżin na małym ogniu. Gotujemy 15 minut.

Więcej przepisów z kalafiorem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk