Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- CARNITAS Z BOCZNIAKÓW:
- boczniaki
- 300 g
- czosnek
- 2 ząbki
- biała cebula
- ½ sztuki
- olej
- do smażenia
- sos sojowy
- 2 łyżki
- sok z pomarańczy
- z ½ sztuki
- mielony kmin rzymski
- ¾ łyżeczki
- cebula granulowana
- ½ łyżeczki
- czosnek granulowany
- ½ łyżeczki
- suszone oregano
- ½ łyżeczki
- chili w płatkach
- ⅛ łyżeczki
- mielona wędzona słodka papryka
- ½ łyżeczki
- sól
- ¼ łyżeczki
- świeżo mielony pieprz
- ¼ łyżeczki
- SOS CHIMICHURRI:
- szalotka
- 1 sztuka
- czerwona papryczka chili
- 1 sztuka
- czosnek
- 3-4 ząbki
- kolendra
- ½ szklanki
- natka pietruszki
- ¼ szklanki
- świeże oregano
- ¼ szklanki
- ocet z czerwonego wina
- ¼ szklanki
- sól kamienna
- 1 łyżeczka
- oliwa extra virgin
- ¾ szklanki
- SALSA:
- żółty pomidor
- 2 sztuki
- czosnek
- 1-2 ząbki
- cebula cukrowa
- ¼ sztuki
- sok z cytryny
- z ½ sztuki
- sól
- szczypta
- jalapeño
- ½ sztuki
- grejpfrut
- 1 sztuka
- TACOS:
- kukurydziane tacos
- 6 sztuk
- czerwona cebula
- ½ sztuki
- wegańska kwaśna śmietana
- 50 g
- kolendra
- do podania
- limonka
- 1 sztuka