Kukbuk
Kukbuk
Pomysł na deser z gruszkami - owoce pod kruszonką (fot. Plate of Joy)

Pieczone gruszki z orzechami i komosą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
gruszka
3 sztuki
komosa ryżowa
3 łyżki
orzechy włoskie
7 sztuk
suszona żurawina
garstka
mleko kokosowe
4 łyżki
miód
3 łyżki

Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy

przygotowanie:

Gruszki myjemy, obsuszamy, a następnie przekrawamy na pół i za pomocą małego nożyka lub łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. W miseczce mieszamy ugotowaną wcześniej komosę ryżową, drobno posiekane orzechy brazylijskie i drobno pokrojoną żurawinę z mleczkiem kokosowym. Tak powstałą masę łyżeczką przekładamy na połówki gruszek. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut lub do lekkiego zrumienienia. Podajemy polane miodem.

więcej przepisów z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka