Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zapiekane krewetki z pomidorkami i koprem włoskim (fot. Maciek Niemojewski)

Szybkie krewetki z pomidorkami koktajlowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
seler naciowy
kilka sztuk
kapary
2 łyżki
koper
1 pęczek
krewetki surowe
200 g
pomidorki koktajlowe
150 g
czerstwy chleb
1/4 bochenka
oliwa
3 łyżki
ocet winny
1 łyżka
suszone oregano
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cytryna
1 sztuka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Seler kroimy na kawałki i mieszamy z kaparami oraz posiekanym koperkiem (½ pęczka). Krewetki oczyszczamy i wykładamy je na blachę do pieczenia. Dokładamy selera wymieszanego z kaparami i koprem, przepołowione pomidorki koktajlowe i pokrojony na małe grzanki chleb. Skrapiamy równomiernie oliwą i octem, posypujemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 2

Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach. Podajemy z cząstkami cytryny i resztą koperku.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk