Kukbuk
Kukbuk
surówka z pora przepis

Kremowa surówka z pora z serem gruyère

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
por
250 g
czosnek
1 ząbek
masło
40 g
sól
2 łyżeczki
mleko 3,2%
120 ml
mąka pszenna
15 g
ser gruyère
40 g
gałka muszkatołowa
szczypta
czarny pieprz
⅓ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół, następnie tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Czosnek obieramy i siekamy.

krok 2

W małym garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie czosnek, po chwili dodajemy kawałki pora i solimy. Smażymy. Gdy warzywa zmiękną, do garnka wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Zmniejszamy ogień i redukujemy sos przez mniej więcej 5 minut.

krok 3

Ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do garnka, dokładnie mieszamy. Pora doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Gdy w garnku powstanie jednolity sos, wyraźnie gęsty, zdejmujemy go z ognia. Nakładamy kremową surówkę z pora na talerze. Podajemy na ciepło, najlepiej od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk