Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti z cukinii z krewetkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
krewetki mrożone lub świeże
10 sztuk
sok z limonki
30 ml
papryczka pepperoni
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
oliwa
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cukinia
1 sztuka
pesto bazyliowe
3 łyżki
pomidorki koktajlowe
150 g
masło
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Jeśli mamy krewetki mrożone, najpierw je rozmrażamy. Świeże od razu wkładamy do miski.  

krok 2

W małym pojemniku mieszamy sok z limonki, poszatkowaną papryczkę pepperoni, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzemTak przygotowaną marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy na mniej więcej 10 minut. 

krok 3

Cukinię myjemy i za pomocą maszynki do krojenia warzyw robimy z niej spaghetti. Mieszamy z pesto. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. 

krok 4

Na patelni rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim krewetki – po minucie z każdej strony. Następnie przekładamy na patelnię makaron z cukinii i krótko podgrzewamy. Danie nakładamy na talerze i podajemy od razu po przygotowaniu. 

Więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk