Kukbuk
Kukbuk

Soczyste gofroburgery z buraka z grillowanym halloumi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia buraków
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
burgery buraczane:
burak
1 sztuka
kasza jaglana
¼ szklanki
cebula
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
natka pietruszki
garść
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
sok z cytryny
15 ml
mielona słodka papryka
½ łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gofry:
mąka jaglana
100 g
mąka kukurydziana lub ziemniaczana
25 g
soda oczyszczona
szczypta
jajko „zerówka”
2 sztuki
olej słonecznikowy
20 ml + 5 ml
mleko
70 ml
sos chrzanowy:
chrzan
2 łyżeczki
majonez
1 łyżeczka
jogurt naturalny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
halloumi
2 plasterki
ogórek małosolny
1 sztuka
pomidor
½ sztuki
czerwona cebula
½ sztuki
ulubiony ketchup
2 łyżki
rukola
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Zaczynamy od przygotowania kotletów. Buraka myjemy, zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około 50 minut). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

krok 2

Kaszę jaglaną płuczemy dwa razy (zimną wodą i wrzątkiem). W garnku zagotowujemy ½ szklanki wody, wrzucamy do niej kaszę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15-20 minut (aż wchłonie cały płyn).

krok 3

Cebulę, czosnek i natkę pietruszki siekamy, przekładamy do miski. Buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do posiekanych warzyw. Przestudzoną kaszę również dokładamy do miski, dodajemy żółtko jajka, sok z cytryny, wsypujemy przyprawy i wyrabiamy gęste, kleiste ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut.

krok 4

W oddzielnej misce miksujemy mąkę jaglaną, mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną, sodę oczyszczoną, jajka, olej (20 mililitrów) i mleko. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z masy buraczanej formujemy kotlety o grubości maksymalnie 1 centymetra. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy kotlety i dajemy im odpocząć (5-10 minut).

krok 6

W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki. W małym słoiczku mieszamy chrzan, majonez, jogurt naturalny i przyprawy. Halloumi grillujemy na suchej patelni – po 1 minucie z każdej strony. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry.

krok 7

Rozgrzewamy gofrownicę. Przed pierwszym smażeniem smarujemy urządzenie pozostałym olejem. Smażymy gofry przez 5-6 minut.

krok 8

Jeszcze ciepłego gofra smarujemy ketchupem, układamy na nim rukolę, grillowane plasterki halloumi, buraczany kotlet, plastry ogórka, pomidora i cebuli. Polewamy sosem chrzanowym i przykrywamy drugim gofrem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk