Kukbuk
Kukbuk
Wypróbuj naszego sposobu na koktajl z mrożonych buraków

Smoothie buraczano-owocowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
purée z buraków
150 g
banan
1 sztuka
mrożony ananas
100 g
nasiona chia
1 łyżeczka
sok z limonki
z 1 sztuki
syrop klonowy
1 łyżeczka
jogurt naturalny
50 g
mleko migdałowe lub sok jabłkowy
80 ml lub więcej

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do blendera kielichowego wrzucamy purée z buraków, obranego i pokrojonego na kawałki banana, mrożonego ananasa i nasiona chia. Wlewamy sok z limonki, syrop klonowy, jogurt naturalny i mleko i blendujemy na gładki mus.

krok 2

Jeśli smoothie jest zbyt gęste, dolewamy mleka lub soku i ponownie blendujemy. Gotowe nalewamy do szklanek i podajemy od razu po przygotowaniu lub przelewamy do butelki i zabieramy na lunch. Koktajl możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni. Przed spożyciem smoothie należy dobrze wymieszać.

Buraki mrożone firmy Hortex

Przepis powstał we współpracy z marką Hortex. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Przepisy z burakiem w roli głównej>>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk