Kukbuk
Kukbuk

Smażony dorsz z ziemniakami w emulsji maślano-musztardowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kaszanka:
kaszanka
300 g
oliwa
1 łyżka
ziemniaki:
500 g
sól
do smaku
masło
30 g
musztarda rosyjska Kamis
30 g
tymianek
1 gałązka
dorsz:
polędwica z dorsza bez skóry
600 g (4 kawałki)
sól
do smaku
oliwa
2 łyżki

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Kaszankę wyjmujemy z osłonki i smażymy na oliwie, dokładnie rozdrabniając, aż ściemnieje. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i podsuszamy, aż będzie niemal sucha i chrupiąca. Odsączamy z tłuszczu.

krok 2

Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Masło rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z musztardą. Dodajemy do odcedzonych ziemniaków razem z listkami tymianku, mieszamy.

krok 3

Dorsza solimy na 5 minut przed smażeniem, po czym osuszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na oliwie. Rybę posypujemy kaszanką, podajemy z ziemniakami.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Sprawdź także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk