Kukbuk
Kukbuk
Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z szynką i mozzarellą (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kwiaty:
kwiat cukinii
8 sztuk
mąka typu 00
200 g
zimna woda gazowana
200 ml
sól
do smaku
oliwa
1 łyżka
olej
do głębokiego smażenia
pieprz
do smaku
Nadzienie:
mozzarella
1 kulka
włoska mortadela
4 plastry

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

 

krok 1

Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy na papierze kuchennym. Ze środka usuwamy słupki – staramy się nie zniszczyć struktury kwiatu.

krok 2

Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę gazowaną, dodajemy 2 szczypty soli i oliwę – cały czas dokładnie mieszamy.

krok 3

Mozzarellę kroimy na kawałki i dokładnie osuszamy papierem kuchennym. Plastry mortadeli przekrawamy na pół. Wypełniamy kwiaty cukinii nadzieniem – kawałkiem mozzarelli i kawałkiem mortadeli. Kwiaty zamykamy, obracając ich wierzchołki, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste. Osuszamy na papierze kuchennym. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk