Kukbuk
Kukbuk
Słodki śledź na kanapce  z pomidorem i musztardą

Słodki śledź na kanapce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: fit
typ posiłku: goście idą
śledź
2 sztuki
tymianek
do smaku
pomidor
1 sztuka
marchew
1 sztuka
sos balsamiczny
do smaku
miód
do smaku
pieczywo
4 kromki
masło
do posmarowania
wędzona sól
do smaku
sok z cytryny
kilka kropel
cebula dymka
wedle uznania
musztarda
wedle uznania
koperek
wedle uznania
pieprz
do smaku

krok 1

Ryby wybieramy dzień wcześniej. Musimy wybrać odpowiednie śledzie, najlepiej dosyć małe. Ładnie się wówczas ułożą na kromce i nie będziemy musieli ich kroić na części. Mają również tę zaletę, że szybko się usmażą. Małe znaczy chude, więc śledzie nie będą surowe w środku.

krok 2

Następnego dnia rano wypatroszoną już rybę przekrawamy przez środek. Jeśli to większy okaz, jeszcze przed smażeniem usuwamy z niego kręgosłup z ośćmi. W przypadku małych sztuk smażymy je w całości. Patelnię rozgrzewamy do maksimum, razem ze śledziami wrzucamy na nią gałązki świeżego tymianku. Rybkę poddajemy obróbce termicznej sauté, bez soli i pieprzu, czyli tak, jak je morska natura stworzyła.

krok 3

Myjemy i kroimy warzywa, a potem w miseczce łączymy sos balsamiczny z miodem i energicznie mieszamy. Jeśli nie mamy gotowego sosu, możemy zrobić balsamico sami, redukując ocet na patelni.

krok 4

Pieczywo żytnie smarujemy masłem dość obficie, jak w prawdziwych smørrebrød. Dla zróżnicowania smaku ukrywamy w nim kilka listków świeżego tymianku, nie tego z patelni.

krok 5

Na każdej kanapce układamy plaster pomidora, posypujemy ją małą szczyptą wędzonej soli i skrapiamy trzema kroplami cytryny. Na tym układamy plasterki młodej marchewki – najlepiej symetrycznie po obu stronach względem osi kanapki, dorzucamy kilka pędów dymki i rybę.

krok 6

Wierzch kanapki zdobimy paskiem musztardy i „pióropuszem” z koperku. Solimy, dodajemy szczyptę pieprzu i odrobinę sosu balsamiczno-miodowego.

TIP

Wysoka temperatura pomoże szybko przypiec srebrną skórkę śledzia, dzięki czemu nie zostanie ona na patelni.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk