Słodki śledź na kanapce
- śledź
- 2 sztuki
- tymianek
- do smaku
- pomidor
- 1 sztuka
- marchew
- 1 sztuka
- sos balsamiczny
- do smaku
- miód
- do smaku
- pieczywo
- 4 kromki
- masło
- do posmarowania
- wędzona sól
- do smaku
- sok z cytryny
- kilka kropel
- cebula dymka
- wedle uznania
- musztarda
- wedle uznania
- koperek
- wedle uznania
- pieprz
- do smaku
krok 1
Ryby wybieramy dzień wcześniej. Musimy wybrać odpowiednie śledzie, najlepiej dosyć małe. Ładnie się wówczas ułożą na kromce i nie będziemy musieli ich kroić na części. Mają również tę zaletę, że szybko się usmażą. Małe znaczy chude, więc śledzie nie będą surowe w środku.
krok 2
Następnego dnia rano wypatroszoną już rybę przekrawamy przez środek. Jeśli to większy okaz, jeszcze przed smażeniem usuwamy z niego kręgosłup z ośćmi. W przypadku małych sztuk smażymy je w całości. Patelnię rozgrzewamy do maksimum, razem ze śledziami wrzucamy na nią gałązki świeżego tymianku. Rybkę poddajemy obróbce termicznej sauté, bez soli i pieprzu, czyli tak, jak je morska natura stworzyła.
krok 3
Myjemy i kroimy warzywa, a potem w miseczce łączymy sos balsamiczny z miodem i energicznie mieszamy. Jeśli nie mamy gotowego sosu, możemy zrobić balsamico sami, redukując ocet na patelni.
krok 4
Pieczywo żytnie smarujemy masłem dość obficie, jak w prawdziwych smørrebrød. Dla zróżnicowania smaku ukrywamy w nim kilka listków świeżego tymianku, nie tego z patelni.
krok 5
Na każdej kanapce układamy plaster pomidora, posypujemy ją małą szczyptą wędzonej soli i skrapiamy trzema kroplami cytryny. Na tym układamy plasterki młodej marchewki – najlepiej symetrycznie po obu stronach względem osi kanapki, dorzucamy kilka pędów dymki i rybę.
krok 6
Wierzch kanapki zdobimy paskiem musztardy i „pióropuszem” z koperku. Solimy, dodajemy szczyptę pieprzu i odrobinę sosu balsamiczno-miodowego.
TIP
Wysoka temperatura pomoże szybko przypiec srebrną skórkę śledzia, dzięki czemu nie zostanie ona na patelni.
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
10 rzeczy, których nie wiedzieliście o śledziu
Pospolita ryba, która kojarzy się z ostatkami i ze świątecznymi potrawami, wciąż nie może doczekać się należytej nobilitacji. Wytropiliśmy co najmniej 10 powodów, aby to zmienić.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na wigilijne śledzie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
- Kultura i wiedza
10 rzeczy, których nie wiedzieliście o śledziu
Pospolita ryba, która kojarzy się z ostatkami i ze świątecznymi potrawami, wciąż nie może doczekać się należytej nobilitacji. Wytropiliśmy co najmniej 10 powodów, aby to zmienić.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na wigilijne śledzie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!