Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybki deser -  śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem. Jak przygotować śliwki z patelni i kardamonowy jogurt (fot. dinnershow.studio)

Śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
śliwka węgierka
300 g
gęsty jogurt naturalny
4 łyżki
cukier puder
1-2 łyżki
mielony kardamon
szczypta
masło
2 łyżki
brązowy cukier
100 g
rum
50 ml
pokruszone sezamki
opcjonalnie do posypania

Przepis: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Śliwki przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i kardamonem, a następnie wstawiamy do lodówki.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nią śliwki i wsypujemy brązowy cukier, a po chwili podgrzewania wlewamy rum. Gotujemy na dużym ogniu, by płyn odparował, ale śliwki zachowały kształt. Poruszamy patelnią, by sos oblepił owoce. Śliwki podajemy gorące z łyżką zimnego jogurtu. Możemy je także posypać pokruszonymi sezamkami.

TIP

Łączenie kontrastowych temperatur świetnie działa na deserowym talerzu. Furorę robi gałka lodów do ciepłej szarlotki czy sorbet malinowy z ciepłym fondantem. Warto podobnie wykorzystywać dobrze schłodzony jogurt.

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk