Kukbuk
Kukbuk
książka "Ramen krok po kroku" okładka

Shio tare

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 5 minut + 1 godzina gotowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
woda
1 szklanka
saka
1 szklanka
mirin
¼ szklanki
konbu
1 płat (około 10 cm)
sól
½ szklanki

Przepis: Robin Donovan


Zdjęcie: Kate Sears

Przygotowanie

W średnim rondlu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sake, mirin i kombu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj delikatnie na wolnym ogniu przez godzinę.

Zdejmij garnek z ognia, wyrzuć kombu, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź miksturę do temperatury pokojowej.

Do każdej miski dodaj 2 łyżki shio tare.

Trzymaj shio tare w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 tygodni albo w zamrażarce do 3 miesięcy.

książka "Ramen krok po kroku" okładka

Przepis pochodzi z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", autorstwa Robin Donovan. Żeby dowiedzieć się więcej przeczytaj nasz artykuł "Idealny ramen krok po kroku">>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk