Kukbuk
Kukbuk
domowe mleko roślinne, złote mleko, mleko z kurkumą i imbirem, napój rozgrzewający, napój z imbirem, mleko sezamowe, mleko z orzechów nerkowca, domowe przetwory

Sezamowe mleko z kurkumą i imbirem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + namaczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
sezam
3/4 szklanki
orzechy nerkowca
1/4 szklanki
świeży imbir
kawałek 4 cm
świeża kurkuma
kawałek 2 cm
sól
szczypta
woda
3 szklanki

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek 

krok 1

Sezam i orzechy namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone korzenie imbiru i kurkumy, solimy i zalewamy wodą. Miksujemy przez 1-2 minuty. Przelewamy przez gazę do butelki.

Korzeń imbiru najlepiej obiera się łyżeczką – jej zakrzywiony czubek zdrapie samą skórkę.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!