Kukbuk
Kukbuk

Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
krakersy:
ser cheddar o wyrazistym smaku
75 g
mak
1 łyżka
skrobia kukurydziana
1 łyżka
mąka gryczana bio
2 łyżki
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
wedzona papryka
szczypta
miód gryczany
2 łyżeczki
woda
2-4 łyżeczki
sos worcester
1 łyżeczka
sos z tahiny:
tahina
120 g
czosnek
2 ząbki
sól
szczypta
sok z cytryny
z 1 sztuki
wrzątek
100 ml
odsączona ciecierzyca z puszki
80 g
harrisa
1 łyżeczka
oliwa
50 ml
gęsty jogurt
150 g
topping
oliwa
1 łyżeczka + do posmarowania dymki
sok z cytryny
z 1 sztuki
sól morska
do smaku
młode listki ziół i sałat według
młode listki ziół i sałat według uznania
jadalne kwiaty według uznania
cebula dymka
8 sztuk
pieprz
do smaku

Przepisy i stylizacja: Beata Szmydki / cookcoaching.pl


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Cheddar ścieramy drobno na tarce. Mieszamy w misce z suchymi składnikami. Dodajemy mokre składniki – miód, wodę i worcester. Zagniatamy ręką, aż uzyskamy plastyczną, zwartą kulę ciasta (w razie potrzeby dodajemy łyżeczkę wody). Wkładamy je między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3 milimetrów. Zdejmujemy górny arkusz i nacinamy ciasto nożem w prostokąty 4 × 10 centymetrów – uważamy, by nie przeciąć go do końca. Przekładamy na blachę i wkładamy na 30 minut do lodówki.

krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Ciasto pieczemy 12-15 minut, wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Tniemy krakersy do końca i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, aby wyschły w niskiej temperaturze. Studzimy na kratce i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.

krok 3

W blenderze umieszczamy tahinę, czosnek rozgnieciony z solą w moździerzu na gładką pastę i sok z cytryny. Miksujemy – stopniowo wlewamy wrzątek. Wrzucamy ciecierzycę, dodajemy harissę i oliwę. Blendujemy. Dokładamy jogurt i jeszcze lekko miksujemy. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.

krok 4

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i ze szczyptą soli. Liście myjemy i osuszamy. Tuż przed podaniem listki i kiełki mieszamy z sosem. Na wierzchu układamy kwiaty – nie mieszamy, bo od sosu natychmiast zwiotczeją. 

krok 5

Tuż przed podaniem przygotowujemy grillowaną dymkę. Młode cebulki myjemy, odcinamy zielony szczypior mniej więcej na wysokości 15 centymetrów. Przekrawamy dymki wzdłuż na pół, smarujemy oliwą. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, grillujemy dymki pod przykryciem, aż będą mocno przysmażone i miękkie. Doprawiamy solą morską i pieprzem.

krok 6

Na płytce marmuru albo łupku układamy w małych odstępach krakersy (lub dzielimy po dwie sztuki na porcję). Na wierzch każdego z nich nakładamy po 1-2 łyżeczki sosu z tahiny, gorącą grillowaną dymkę i sałatkę z dowolnych młodych listków, np. szczawiu, koniczyny, bratków, kiełków ogórecznika, rukoli, mizuny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk