Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- krakersy:
- ser cheddar o wyrazistym smaku
- 75 g
- mak
- 1 łyżka
- skrobia kukurydziana
- 1 łyżka
- mąka gryczana bio
- 2 łyżki
- proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- wedzona papryka
- szczypta
- miód gryczany
- 2 łyżeczki
- woda
- 2-4 łyżeczki
- sos worcester
- 1 łyżeczka
- sos z tahiny:
- tahina
- 120 g
- czosnek
- 2 ząbki
- sól
- szczypta
- sok z cytryny
- z 1 sztuki
- wrzątek
- 100 ml
- odsączona ciecierzyca z puszki
- 80 g
- harrisa
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 50 ml
- gęsty jogurt
- 150 g
- topping
- oliwa
- 1 łyżeczka + do posmarowania dymki
- sok z cytryny
- z 1 sztuki
- sól morska
- do smaku
- młode listki ziół i sałat według
- młode listki ziół i sałat według uznania
- jadalne kwiaty według uznania
- cebula dymka
- 8 sztuk
- pieprz
- do smaku