Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze wypieki z malinami – sernikowa tarta z jogurtem i palonym masłem (fot. Maciek Niemojewski)

Sernikowa tarta z jogurtem i palonym masłem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
masło
190 g
mąka
255 g
cukier puder
65 g
sól
½ łyżeczki
Nadzienie:
jogurt grecki
550 ml
jajko "zerówka"
3 sztuki
cukier puder
110 g
mąka pszenna
20 g
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
maliny
200 g

Przepis i przygotowanie: Julia Pilarska


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Masło podgrzewamy w niewielkim rondelku na średnim ogniu przez mniej więcej 8 minut (co jakiś czas mieszamy). W tym czasie do miski przesiewamy mąkę i cukierpuder, dodajemy sól i mieszamy. Kiedy masło będzie miało ciemnozłoty kolor i widoczne brązowe drobinki, zdejmujemy je z ognia i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy.  

krok 2

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie wyklejamy przygotowanym ciastem, tak by miało grubość około ½ centymetra. Wkładamy do lodówki na mniej więcej 25 minut. Gdy ciasto stężeje w naczyniu, wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopnipiekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, kiedy ciasto będzie miało lekko brązowy kolor i będzie wyglądało na suche. Odstawiamy do wystudzenia.  

krok 3

Jogurt, jajka, cukier puder, mąkę iekstrakt z wanilii łączymy mikserem, blenderemlub trzepaczką na jednolitą i dość rzadką masę. Mieszankę wylewamyna przestudzony spód. Uważając, by ciasto nie pękło, delikatnie uderzamy dnem formy o blat, abypozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy ją jeszcze około pół godziny, aż masa się zetnie. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzoną tartę dekorujemy świeżymi malinami.   

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk