Kukbuk
Kukbuk
Wilgotny i delikatny pieczony sernik z wodą różaną

Sernik z wodą różaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + godzina pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto
mąka pszenna
150 g
cukier
4 łyżki
masło
3 łyżki
jajko „zerówka”
1 sztuka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
masa serowa
twaróg
500 g
cukier
120 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
woda różana
1 łyżka
śmietana
3 łyżki

Przepis: Małgorzata Kalemba-Drożdż „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”

krok 1

Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i utrzyj na gładką masę. Posiekane drobno masło i pozostałą mąkę dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i szybko wyrób sprężyste ciasto. Wyłóż nim dno i boki tortownicy.

krok 2

Ser zmiel. Białka ubij na sztywną pianę. Ucierając ser, dodawaj śmietanę, cukier, żółtka, wodę różaną i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj powierzchnię.

krok 3

Piecz przez 50–60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk