Kukbuk
Kukbuk
sernik z białą czekoladą i kajmakiem, sernik na zimno, sernik z kajmakiem, sernik z białą czekoladą, sernik, sernik z mascarpone, ciasto bez pieczenia, ciasto bez piekarnika

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
herbatniki
200 g
masło
90 g
masa serowa:
mascarpone
500 g
śmietanka kremówka
500 g
biała czekolada
300 g
agar
6 g
dodatkowo:
kajmak
400 g
migdały
kilka sztuk

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: Spiek Ceramiczny

krok 1

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Masą wylepiamy spód i ranty tortownicy o średnicy 24 centymetry. Odkładamy do lodówki na minimum 20 minut.

sernik z białą czekoladą i kajmakiem, sernik z białą czekoladą, sernik z mascarpone, sernik na zimno, szybki serrnik, ciasto bez pieczenia, ciasto z kajmakiem

W rondelku podgrzewamy 100 mililitrów śmietany. Do gorącej śmietany dodajemy mascarpone oraz agar, ciągle mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. 

Ubijamy resztę śmietany i łączymy z masą serową. Wylewamy ją na schłodzony spód. Sernik odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Na wierzch wykładamy kajmak i ozdabiamy migdałami. 

TIP:

Masę kajmakową można przyrządzić samodzielnie, długo gotując 6 szklanek mleka z 1,5 szklanki cukru i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Po około trzech godzinach będzie gotowa i z pewnością przebije w smaku tę z puszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk