Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegetariańską zapiekankę z selerem i sosem beszamelowym

Seler pod wegańskim beszamelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
duży seler
1 sztuka
sól
do gotowania
zielone pesto
3 łyżki
BESZAMEL:
olej kokosowy o stałej konsystencji
2 łyżki
mąka ryżowa
2 1/2 łyżki
mleczko kokosowe
1/2 szklanki
woda
3/4 szklanki
płatki drożdżowe
2 łyżki
sól
do smaku
mielony pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

krok 2

W rondelku roztapiamy olej kokosowy. Wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Intensywnie mieszając, dodajemy mleczko kokosowe, a następnie wodę. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Wrzucamy płatki drożdżowe, doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry selera, smarujemy je pesto, a następnie zalewamy beszamelem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk