Kukbuk
Kukbuk
Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: goście idą
sos:
ocet balsamiczny
3 łyżki
oliwa z oliwek
3 łyżki
miód gryczany
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz cayenne
do smaku
sałatka:
upieczony lub ugotowany burak
1 sztuka
wiśnie
2 garści
rukola
garść
kozi ser
100 g
do posypania:
pestki dyni
według uznania
pestki słonecznika
według uznania
prażone migdały
według uznania

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

przygotowanie:

Składniki sosu mieszamy w misce. Upieczonego lub ugotowanego buraka kroimy na cienkie plasterki. Następnie wraz z wydrylowanymi wiśniami wkładamy go do miski z sosem. Mieszamy. Na talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę. Kładziemy na nią plasterki buraka i wiśnie, polewamy sosem, posypujemy pokruszonym kozim serem i pestkami lub prażonymi migdałami.

więcej przepisów Sylwii:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk