Sałatka z ośmiornicy
- Ośmiornica:
- ośmiornica
- 1 kg
- marchewka
- 1 sztuka
- cebula
- 1 sztuka
- liść laurowy
- 2 sztuki
- łodygi pietruszki
- z 1 pęczka
- jałowiec
- 4-5 sztuk
- seler naciowy
- 1 sztuka
- Sos citronette:
- liście pietruszki
- z 1 pęczka
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 5 łyżek
- sok z cytryny
- z ½ sztuki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Sałatka:
- ziemniaki
- 300 g
- seler naciowy
- 1 sztuka
- marchewka
- 2 sztuki
- czarne oliwki
- garść
- kapary
- garść
- czosnek
- 4 ząbki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
krok 1
Oczyszczamy ośmiornicę. Wywracamy jej głowę na lewą stronę i wyjmujemy z niej wnętrze – małym nożem wycinamy ząb znajdujący się pomiędzy mackami i wyjmujemy oczy. Dokładnie płuczemy.
krok 2
Do garnka z 6 litrami wody wkładamy marchewkę, cebulę, 2 liście laurowe, łodyżki pietruszki (liście przydadzą się do sosu), owoce jałowca i łodygę selera naciowego. Gotujemy. Gdy wywar osiągnie temperaturę wrzenia, w wodzie na chwilę moczymy macki ośmiornicy – powtarzamy tę czynność 3 razy, aż macki będą dobrze zwinięte. Do wody wkładamy całą ośmiornicę i przykrywamy garnek. Gotujemy przez 50 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy.
krok 3
W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu, energicznie nim potrząsając.
krok 4
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy je, obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 centymetrów. Odstawiamy. Seler i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, oliwki drylujemy, a kapary płuczemy. Obieramy ząbki czosnku i zostawiamy je w całości.
krok 5
Gdy ośmiornica jest gotowa, odcedzamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, a następnie kroimy – odcinamy głowę, oddzielamy macki od tułowia i tniemy wszystko na kawałki o wielkości 2-3 centymetrów. Ośmiornicę wkładamy do miski, dodajemy seler, marchew, oliwki, kapary i ząbki czosnku. Jeśli jemy sałatkę tego samego dnia, dodajemy także ziemniaki, jeśli nie – dokładamy je dopiero przed podaniem. Przed serwowaniem doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sosem citronette.
TIP
Jeśli chcemy podać sałatkę po kilku godzinach lub następnego dnia, warto dodać pietruszkę przed serwowaniem, aby nie zrobiła się czarna. Sos citronette dodajemy oszczędnie, w zależności od smaku kaparów i oliwek.
TIP 2
Gotowanie każdych 500 gramów ośmiornicy zajmuje 20-25 minut.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!