Rurki z kremem
czas przygotowania: 100 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 250 g + do podsypania
- sól
- szczypta
- zimne masło roślinne
- 120 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka
- śmietana 18%
- 125 g
- masło
- do natłuszczenia foremek
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- brązowy cukier lub cukier kryształ
- do obsypania rurek
- Krem budyniowy:
- mleko
- 250 ml
- cukier
- 50 g
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki
- żółtko jajka „zerówki”
- 3 sztuki
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- masło
- 120 g
- Krem mascarpone:
- śmietana 36%
- 150 ml
- śmietana 18%
- 50 ml
- cukier puder
- 2 łyżki
- mascarpone
- 150 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- skórka otarta z cytryny
- z ½ sztuki
- świeże maliny
- 100 g
- Dodatkowo:
- gorzka czekolada
- 50 g
- masło
- 10 g
- prażone orzechy laskowe
- 50 g
- migdały w płatkach
- 50 g