Kukbuk
Kukbuk
Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym, przepis Anna Szewczak

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
1 sztuka
sól
do smaku
orzechy włoskie
3/4 szklanki
oliwa
do smażenia
cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
kolendra mielona
1/3 łyżeczki
kumin
1/3 łyżeczki
pieprz
do smaku
SOS:
oliwa
1 łyżka
słodka papryka mielona
1 łyżeczka
kumin
1/3 łyżeczki
cukier kokosowy
1 łyżka
czosnek granulowany
1/3 łyżeczki
przecier pomidorowy
3/4 szklanki
sól
do smaku

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Oprószamy je solą i odstawiamy na kilka minut. Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gdy plastry bakłażana puszczą sok, osuszamy je papierowym ręcznikiem i smażymy na oliwie z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.

krok 2

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie  z dodatkiem soli. Marchew ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Orzechy odcedzamy i blendujemy z podsmażoną cebulą na gładką masę. Doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Marchewkę podsmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Na każdy plaster bakłażana nakładamy łyżeczkę farszu. Zwijamy w ruloniki.

krok 3

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej przez chwilę słodką paprykę, kumin, cukier kokosowy i czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą. Gotowym sosem zalewamy roladki. Podajemy na zimno lub na ciepło – podpieczone w piekarniku.

Więcej pomysłów na bakłażany:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk