Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- zielone szparagi
- 1/2 pęczka
- masło
- 3 łyżki
- cytryna
- 1/2 sztuki
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- ryż arborio
- 200 g
- wytrawne białe wino
- 125 ml
- bulion warzywny lub woda
- ok. 500 ml
- zielony groszek
- 1/2 szklanki
- ser grana padano
- 50 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- świeże zioła
- do podania
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy na 3-centymetrowe kawałki. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojone szparagi – około 3 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy warzywa na bok.
krok 2
Cytrynę sparzamy. Z połowy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
krok 3
Cebulę i czosnek siekamy jak najdrobniej. Na patelni rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki masła i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru, na patelnię wrzucamy ryż i smażymy razem około 2 minut. Po tym czasie wlewamy wino lub wodę i smażymy (mieszamy co chwilę), aż alkohol całkowicie odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy bulion – stopniowo, po łyżce. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednio dodany płyn. Ważne jest, aby nie odchodzić w tym czasie od patelni, ponieważ ryż może się przypalić. Cały proces powinien zająć około 15 minut.
krok 4
Gdy ryż jest al dente, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy przesmażone szparagi, groszek, 1 łyżkę soku i skórkę z cytryny oraz 40 gramów startego sera. Delikatnie mieszamy. Danie możemy doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty, by ryż odpoczął.
krok 5
Gotowe risotto nakładamy na talerze, wierzch posypujemy pozostałym serem i dowolnymi świeżymi ziołami.
Zobacz również:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?