Ratatouille
czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Sos pomidorowo-paprykowy:
- papryka czerwona
- 2 sztuki
- szalotka
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- papryczka chili
- ⅓ sztuki
- marchewka
- 1 sztuka
- papryka żółta
- 1 sztuka
- masło
- 1 łyżka
- passata pomidorowa
- 300 ml
- sól
- ½ łyżeczki
- pieprz
- ½ łyżeczki
- wędzona papryka słodka
- 1 łyżeczka
- szczypiorek
- ⅓ pęczka
- natka pietruszki
- ½ pęczka
- bazylia świeża
- kilka listków
- Dodatkowo:
- bakłażan
- ½ sztuki
- cukinia zielona
- ½ sztuki
- cukinia biała
- ½ sztuki
- kabaczek
- ½ sztuki
- pomidor malinowy lub rzymski
- ½ sztuki
- oliwa ziołowa
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta
- ulubione świeże zioła
- do podania
- grzanki
- do podania (opcjonalnie)
- parmezan
- do podania (opcjonalnie)