Kukbuk
Kukbuk
Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 MIN + 20 MIN PIECZENIA + CZAS CHŁODZENIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
CIASTO:
mąka pszenna
200 g
masło
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
zimna woda
20 ml
NADZIENIE:
szynka Naturrino Sokołów w plastrach
1 opakowanie
boczek surowy wędzony Sokołów w plastrach
1 opakowanie
mały por
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
jajko "zerówka"
2 sztuki
śmietanka
100 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku
gorgonzola
100 g

Przepis: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Boczek surowy wędzony Sokołów – opakowanie

krok 1

Składniki ciasta szybko i krótko zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 

 

krok 2

Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Por tniemy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i obieramy z zielonych części. Obie połówki siekamy w cienkie półtalarki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Składniki po kolei smażymy: zaczynamy od boczku, następnie na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy szynkę, cząstki pora i czosnek. Smażymy, aż por straci objętość o połowę. Wszystko przekładamy do miski, by ostygło.

krok 3

Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy je i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ryżem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 10 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie razem z papierem i pieczemy jeszcze 5 minut.

krok 4

Podsmażone składniki nadzienia mieszamy z jajkami i ze śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy nadzienie na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy pokruszoną gorgonzolę. Quiche wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15-20 minut.

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk