Kukbuk
Kukbuk

Quesadilla cztery sery lub z kurczakiem i warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Quesadilla z kurczakiem i warzywami:
pierś kurczaka
150 g
sól
1 łyżeczka
pieprz
1/3 łyżeczki
cebula
1 sztuka
czerwona papryka
1 sztuka
olej
do smażenia
pomidor
1 sztuka
mozzarella twarda
70 g
kukukurydza z zalewy
50 g
tortilla
1 sztuka
Guacamole:
awokado
1 sztuka
sok z limonki
z 1/2 sztuki
sól
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
pomidor
1 sztuka
czerwona cebula
1/2 sztuki
Meksykańska salsa:
pomidor
3 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
papryczka
1 sztuka
czerwona cebula
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
limonka
1 sztuka
brązowy cukier
1 łyżeczka
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
świeża kolendra
kilka listków
Quesadilla cztery sery:
mozzarella w kulkach
100 g
ser z niebieską pleśnią
60 g
parmezan
50 g
tortilla
1 sztuka
sos pomidorowy
4 łyżki
ricotta
50 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w niewielkie paski i oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy w słupki. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

krok 2

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy kurczaka, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy guacamole. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki, sól i ucieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do awokado. Mieszamy. Na koniec dorzucamy posiekane listki kolendry.

krok 3

Podduszone warzywa z kurczakiem zdejmujemy z ognia. Drugą patelnię stawiamy na małym ogniu. Układamy na niej pojedynczą tortillę. Na połowę placka wysypujemy część startej mozzarelli. Wykładamy warzywa z mięsem i dopiero wtedy posypujemy pozostałą mozzarellą. Przykrywamy drugą połową placka. Quesadillę podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z guacamole od razu po przygotowaniu.

krok 4

Przygotowujemy salsę meksykańską do serowej quesadilli. Pomidora i papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka i dusimy. Cebulę i czosnek siekamy, dorzucamy do warzyw. Po chwili dodajemy sok i skórkę startą z limonki, brązowy cukier, ocet, sól i pieprz do smaku. Salsę gotujemy do momentu, aż odparuje z niej nadmiar płynu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego sosu dodajemy posiekane listki kolendry.

krok 5

Przygotowujemy serową quesadillę. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Ser z niebieską pleśnią ścieramy na grubej tarce, a parmezan na drobnej. Patelnię stawiamy na małym ogniu. Kładziemy na niej tortillę, którą następnie w całości smarujemy sosem pomidorowym. Na połowie placka układamy ricottę, mozzarellę, ser z niebieską pleśnią oraz parmezan. Następnie przykrywamy drugą połową placka i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Quesadillę podajemy z salsą meksykańską. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk