Kukbuk
Kukbuk

Purée kalafiorowe z maślanką i ze smażoną szalotką z grzybami i szałwią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
kalafior
1 sztuka
sól
½ łyżeczki + do smaku
masło
80 g
czosnek
2 sztuki
Maślanka Mrągowska naturalna
100 ml
ulubione grzyby (np. podgrzybki, borowiki)
200 g
szalotka
3 sztuki
świeżo mielony pieprz
do podania

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki soli – do miękkości. Odcedzamy i chwilę studzimy w garnku.

Krok 2

Roztapiamy masło (30 gramów). Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek i smażymy go do zbrązowienia. Czosnkowe masło i maślankę dodajemy do kalafiora – blendujemy na gładką masę.

Krok 3

Grzyby oczyszczamy, szalotki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, wrzucamy na nie grzyby i szalotkę. Solimy i smażymy około 5 minut.

Krok 4

Purée wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy podsmażone grzyby. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk