Kukbuk
Kukbuk
Zielony Cezar (fot.Michał Lichtański / Mili.studio)

Zielony Cezar

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
sos:
jajko „zerówka”
1 sztuka
anchovies
40 g
czosnek
2 ząbki
natka pietruszki
1 pęczek
bazylia
10 dużych liści
ocet jabłkowy
300 ml
grana padano
30 g
woda
40 ml
olej
300 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sałatka:
fasolka szparagowa
2 garści
ogórek
2 sztuki
sałata rzymska
8-10 liści
bazylia
kilka listków
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Agata Zięba / Bibenda 


Zdjęcie: Michał Lichtański / Mili.studio

krok 1

Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem oleju, umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gdy masa będzie gładka i nabierze intensywnego zielonego koloru, wlewamy stopniowo olej – nie przestajemy mieszać. Gotowy sos powinien mieć konsystencję luźnego majonezu.

krok 2

Fasolkę blanszujemy, a ogórek kroimy w paski.

krok 3

W misce umieszczamy sałatę rzymską, fasolkę, paski ogórka, bazylię. Polewamy sosem. Doprawiamy pieprzem i mieszamy sałatkę, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk