Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić potrawkę z batatów, jajek, pomidorków cherry i jarmużu z pesto

Potrawka z batatów, jajek, pomidorków cherry i jarmużu z pesto

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ghee lub olej kokosowy
1 łyżka
czerwona cebula
1 sztuka
batat
2 średnie sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
śmietanka ekologiczna lub mleczko kokosowe
60-80 ml
pomidorki cherry
3-4 sztuki
jajka ekologiczne
4 sztuki
liście jarmużu
kilka
pesto
3 łyżki
siekana pietruszka
1 łyżeczka

Przepis i zdjęcie: Chloé Sucrée

krok 1

Rozpuść 1 łyżkę ghee na nagrzanej na średniej wielkości ogniu patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodaj pokrojonącebulę i szczyptę soli. Podsmaż cebulę na złoto i dodaj pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez 3–4 minuty, dodaj nieco wody (jeśli to konieczne), śmietankę owsianą (albo ekologiczną) lub mleczko kokosowe. Dopraw pieprzem.Gotuj na średniej wiel- kości ogniu przez mniej więcej 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj pomidorki cherry i gotuj przez jeszcze 2 mi- nuty. Zrób kilka dołeczków w sosie, wlej do nich ostrożnie jajka. Gotuj przez kolejnych 5–6 minut. Na koniec dodaj kilka porwanych liści jarmużu, nieco pesto i posiekanej pietruszki, gotuj przez2 minuty – i gotowe!

Przepis pochodzi z kiążki Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych, autorstwa Chloé Sucrée.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk