Kukbuk
Kukbuk
popcorn w karmelu, przekąska na wieczór, przekąska na imprezę, popcorn, przekąski do filmów,

Popcorn w karmelu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ziarna kukurydzy na popcorn
180 g
cukier
400 g
masło
50 g
woda
100 ml
liofilizowane maliny
20 g
czerwony pieprz
10 g

krok 1

Popcorn przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

krok 2

Cukier, masło i wodę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy maliny oraz pieprz i natychmiast dorzucamy popcorn. Dobrze obtaczamy go w karmelu. Szybko wyjmujemy go na papier do pieczenia i za pomocą dwóch patyczków szaszłykowych rozdzielamy ziarenka popcornu, żeby się nie sklejały. (Jeśli nie zdążymy rozdzielić wszystkich i karmel zastygnie zbyt szybko, wrzucamy go na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 80-100 stopni. Karmel zacznie się wtedy roztapiać i pozwoli porozdzielać grudki popcornu).

Ze smakiem karmelu można poszaleć wedle uznania – łyżeczka soli morskiej przełamie słodycz, a pół łyżeczki pieprzu cayenne lub 3 łyżki srirachy dodane pod koniec gotowania będą przyjemnie szczypać w język.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!