Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pomarańczowo-kakaowe pralinki, pomysł na wegański deser (fot. Ania Dobra Kulka)

Pomarańczowo-kakaowe pralinki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
suszone daktyle
200 g
wiórki kokosowe
50-100 g
kakao
1 łyżeczka + do obtoczenia
sól
szczypta
konfitua ze skórek z pomarańczy
1-2 łyżki
olejek pomarańczowy
kilka kropli

Przepis i zdjęcie: Ania Dobra Kulka 

krok 1

Przygotowujemy bazę. Przez kilka godzin namaczamy daktyle. Odlewamy wodę i miksujemy owoce na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy wiórki kokosowe – zaczynamy od mniejszej ilości i dosypujemy w razie potrzeby. Wsypujemy kakao, sól i mieszamy. Do masy dodajemy konfiturę i olejek pomarańczowy. Z masy formujemy pralinki, które następnie obtaczamy w kakao. Dla podkreślenia smaku kulki najlepiej obtoczyć dwukrotnie.

Autorką przepisu jest Ania Dobra Kulka, sprawdźcie instagram autorki >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk