Kukbuk
Kukbuk

Pomarańczowe babeczki z oliwą Classico i kremem mascarpone

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
babeczki
cukier
300 g
oliwa Monini Classico
120 g
oliwa pomarańczowa
50 g
mąka pszenna
350 g
jajka „zerówki”
3 sztuki
maślanka
120 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
pasta waniliowa
1 łyżeczka
skórka z 1 pomarańczy
krem
mascarpone
250 g
serek śmietankowy
150 g
śmietanka 30%
400 ml
cukier puder
1 łyżka
pasta waniliowa
1 łyżeczka
do dekoracji
świeże owoce
orzechy
listki mięty

Zdjęcia i przepisy: www.thisflavorfullife.com

Krok 1

Do misy miksera wsypujemy cukier i wlewamy oliwę. W trakcie miksowania dodajemy jajka i zwiększamy obroty miksera. Masę ubijamy przez około 5 minut. Dodajemy maślankę i wymieszane wcześniej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy i zeskrobujemy ciasto z brzegów misy za pomocą szpatułki, by ciasto nie miało grudek. Dodajemy pastę waniliową i skórkę z pomarańczy, mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i porcjujemy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Możemy też użyć w tym celu gałkownicy do lodów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 

Krok 2

Przygotowujemy krem do babeczek. Za pomocą miksera ręcznego krótko ubijamy mascarpone, serek śmietankowy, pastę waniliową i cukier puder. Powoli dodajemy śmietankę, cały czas ubijając. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nakładamy na ostudzone babeczki. Dekorujemy świeżymi owocami pokruszonymi orzechami lub listkami mięty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk