Polenta z warzywami zapiekana z jajkiem i salsą verde
czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
- Polenta:
- mleko 3,2%
- 2 szklanki
- polenta lub mąka kukurydziana
- 1 szklanka
- bulion warzywny (opcjonalnie)
- 2 szklanki
- masło
- ¼ kostki
- starty grana padano
- 3 łyżki
- feta
- 1 mała kostka (ok. 50 g)
- brokuły mini
- 6 sztuk
- szparagi mini
- 10 sztuk
- sól
- do blanszowania
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- Salsa verde:
- natka pietruszki
- ¼ pęczka
- szczypiorek
- ¼ pęczka
- lubczyk
- ¼ pęczka
- melisa
- ¼ pęczka
- oliwa extra vergine
- ½ szklanki
- sól
- ¼ łyżeczki
- Do podania:
- mieszanka ulubionych ziół