Kukbuk
Kukbuk

Polędwica wołowa z kurkami i purée kalafiorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kurki
150 g
sól morska
do smaku
polędwica wołowa
250 g
pieprz mielony
do smaku
masło
1 łyżka
Purée kalafiorowe:
kalafior
200 g
sól
do gotowania
masło
1 łyżka
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
słodka papryka
½ łyżeczki
Do podania:
młode ziemniaki
kilka sztuk
rukola
garść
młode listki sałat
według uznania
oliwa
1 łyżka

Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak

krok 1

Kurki zasypujemy łyżeczką soli w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmujemy grzyby z wody i dokładnie osuszamy.

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z polędwicy wykrawamy dwa grube steki. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Mięso smażymy na średnim ogniu po minucie z każdej strony. Patelnię ze stekami od razu wstawiamy do piekarnika albo przekładamy je na blachę. Pieczemy około 6 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Kroimy dopiero po kilku minutach, gdy mięso lekko ostygnie.

krok 4

Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Następnie blendujemy je z łyżką masła, gałką muszkatołową i papryką na gładkie purée.

krok 5

Oczyszczone i osolone kurki podsmażamy na łyżce masła – około 5 minut. Na talerzu rozsmarowujemy łyżkę kalafiorowego purée, układamy na nim kurki oraz kawałki steka posypane świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach i ulubioną sałatą skropioną oliwą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk