Kukbuk
Kukbuk
pomysły na kalendarze adwentowe DIY - jadalne pierniczki (fot. Maciek Niemojewski)

Pierniczki korzenne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
mąka pszenna
450 g
miód płynny
150 g
cukier trzcinowy
50 g
masło
110 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
kakao
2 łyżeczki
cynamon
1 łyżka
imbir mielony
1/2 łyżeczki
goździki mielone
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
pomarańcza
1 sztuka
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski i Zuza Rożek

krok 1

Masło, miód i cukier umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia masła. Studzimy.

krok 2

Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę na możliwie najmniejszych oczkach.

krok 3

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy. Wlewamy przestudzone masło z miodem i cukrem. Delikatnie łączymy składniki. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera – powinno być lekko kruche, ale gładkie. Zawijamy w folię i odkładamy na 30 min do lodówki.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy stolnicę, na której układamy arkusz papieru do pieczenia. Odrywamy kawałek ciasta, kładziemy na stolicy i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

krok 5

Ciasteczka pieczemy 9-11 min. Lukrujemy lub dekorujemy czekoladą po wystudzeniu.

TIP 1

Jeśli chcemy pierniczki zawiesić na wstążce lub sznureczku, musimy przed pieczeniem zrobić w nich otworek do przewlekania najlepiej przy pomocy słomki.

TIP 2

Jeśli chcemy pierniczki udekorować orzechami, bakaliami lub innymi dodatkami smarujemy je przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i wciskamy wybrane dodatki delikatnie w ciasto.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk