Kukbuk
Kukbuk
Mus czekoladowy podkręcony smakiem czarnego kardamonu i kolorowego pieprzu

Pieprzny mus czekoladowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 min + 2 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
czekolada
100 g
kardamon
1/2 łuski
śmietanka
250 g
pieprz cayenne
1/2 łyżeczki
miód
2 łyżki
pieprz
1 łyżka

krok 1

Czekoladę siekamy na drobne kawałki i przekładamy do miseczki. W garnuszku umieszczamy łuskę kardamonu i wlewamy połowę śmietanki. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy kardamon, a śmietanką zalewamy czekoladę. Odstawiamy na dwie minuty, dodajemy pieprz czarny, po czym mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dosładzamy miodem.

krok 2

Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Mus przekładamy do naczynek (najlepiej wielkości kieliszka do wódki) i posypujemy posiekanymi ziarenkami kolorowego pieprzu.

krok 3

Schładzamy w lodówce przez dwie godziny, pamiętając, aby mus opuścił lodówkę przynajmniej na godzinę przed podaniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk