Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i pistacjową posypką
czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- Kalafior:
- kalafior
- 1 mała sztuka
- oliwa
- 2 łyżki
- wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- słodka papryka
- 1 łyżeczka
- cynamon
- ⅓ łyżeczki
- kurkuma
- ½ łyżeczki
- kumin
- ⅓ łyżeczki
- sól
- ½ łyżeczki
- masło
- 2 łyżki
- Sos pomidorowy:
- olej
- 1 łyżka
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- pomidory w puszce krojone
- 400 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- cukier
- szczypta
- masło
- 1 łyżka
- Posypka pistacjowa:
- pistacje niesolone
- garść
- sól morska w płatkach
- szczypta
- do podania:
- ulubione świeże zioła (np. kolendra, natka pietruszki)
- do smaku