Kukbuk
Kukbuk
Pieczony bakłażan w oregano i Domowa focaccia z rozmarynem. Westwing (fot. dinnershow.studio)

Pieczony bakłażan w oregano

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: 
bakłażan
1 sztuka
oliwa
30 ml
sól
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
czosnek granulowany
⅓ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: farmabii


Stylizacja: Helena Radziejewska


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzewamy do 170 stopni.

krok 2

Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości 1 centymetra. (Jeśli mamy przerośnięte bakłażany, warto porządnie oprószyć je solą i zostawić na sitku na 30 minut, aby pozbyć się goryczki).

krok 3

liwę łączymy z solą, oregano i czosnkiem. Taką mieszanką nacieramy plastry bakłażana. Kratkę do pieczenia wykładamy papierem i rozkładamy na nim plastry bakłażana. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia warzywa odwracamy na drugą stroną. Gdy bakłażany będą złociste i miękkie w środku, wyjmujemy je z piekarnika. Studzimy przed podaniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk