Kukbuk
Kukbuk

Pieczone ziemniaki z dipem na bazie puszystego serka Almette z pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + 20 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
MARYNOWANE ZIEMNIAKI
ziemniaki młode
5 sztuk
sól
do gotowania
oliwa
2 łyżki
miód
2 łyżki
musztarda ostra
2 łyżeczki
tymianek suszony
2 łyżeczki
pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczki
DIP POMIDOROWY
serek twarogowy Almette z pomidorami
80 g
ser caprese
60 g
mozzarella
60 g
czosnek
1 ząbek
cebula dymka
1 sztuka
rzodkiewka
4 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
koperek

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości w osolonej wodzie przez 15 minut. Studzimy.

krok 2

Przygotowujemy marynatę do ziemniaków. W miseczce łączymy oliwę, miód, musztardę, tymianek i pieprz. Przestudzone ziemniaki kroimy w ósemki, obtaczamy w marynacie i układamy na blasze skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być ładnie zarumienione.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy dip. W misce mieszamy puszysty serek twarogowy Almette z pomidorami, pokruszony ser caprese i startą mozzarellę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną dymkę i pokrojoną w małą kosteczkę rzodkiewkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Do miseczki nakładamy z jednej strony dip, z drugiej upieczone ziemniaki. Przed podaniem obficie posypujemy świeżym koperkiem.

TIP

Caprese można zastąpić innym dowolnym serem typu włoskiego.

Logo firmy Almette

 

Materiał powstał we współpracy z marką Almette.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk