Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem
czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- ciasto:
- świeże drożdże
- 20 g
- mleko
- 1 szklanka
- cukier
- 1 łyżka
- mąka pszenna
- 500 g
- pieprz
- 1/2 łyżeczki
- kminek
- 1/2 łyżeczki
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- śmietana
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- masło
- 100 g
- farsz:
- ziemniak
- 500 g
- czosnek
- 3 ząbki
- por
- 3 sztuki
- masło
- 1 łyżka
- tymianek
- 3 gałązki
- miód
- 2 łyżki
- musztarda
- 1 łyżka
- pieprz
- do smaku
- ser żółty
- 150 g
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- śmietana
- 1 łyżka
- mleko
- 1 szklanka