Kukbuk
Kukbuk
Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
ciasto:
świeże drożdże
20 g
mleko
1 szklanka
cukier
1 łyżka
mąka pszenna
500 g
pieprz
1/2 łyżeczki
kminek
1/2 łyżeczki
jajko "zerówka"
2 sztuki
śmietana
2 łyżki
sól
szczypta
masło
100 g
farsz:
ziemniak
500 g
czosnek
3 ząbki
por
3 sztuki
masło
1 łyżka
tymianek
3 gałązki
miód
2 łyżki
musztarda
1 łyżka
pieprz
do smaku
ser żółty
150 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
śmietana
1 łyżka
mleko
1 szklanka

krok 1

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem, trzema łyżkami mąki i odstawiamy na pół godziny, aż zaczyn podwoi objętość.

krok 2

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajka, śmietanę i sól, po czym zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Dodajemy stopione masło i jeszcze raz dokładnie zagniatamy całość.

krok 3

Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość). Po tym czasie przebijamy ciasto pięścią i umieszczamy na kwadrans w lodówce.

krok 4

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i studzimy, po czym obieramy i kroimy w centymetrowe kostki.

krok 5

Drobno siekamy czosnek, a pory kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek, pory, tymianek oraz miód i smażymy na średnim ogniu, aż warzywa ładnie się skarmelizują. Studzimy je, po czym mieszamy z ziemniakami, dodajemy musztardę i pieprz.

krok 6

Ser kroimy w drobną kostkę i dodajemy do farszu. Dorzucamy jeszcze całe jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz będzie za suchy, dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

krok 7

Na dużym kawałku pergaminu cienko rozwałkowujemy schłodzone ciasto (na grubość maksymalnie 5 mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawamy krążki. Każdy krążek ciasta rozciągamy lekko na dłoni, napełniamy farszem i zlepiamy na kształt pieroga, bardzo mocno dociskając brzegi.

krok 8

Gotowe pierożki układamy partiami na blaszce do pieczenia, smarujemy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni (powinno to zająć około 25 minut). Przed końcem pieczenia smarujemy pierogi jeszcze raz – będą ładnie błyszczały. Studzimy na kratce.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk