Kukbuk
Kukbuk

Pieczone bakłażany z labneh i sosem sezamowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 PORCJE
jogurt grecki
400 g
bakłażany
2 sztuki
sezam
10 g
posiekana natka pietruszki
2 łyżki
listki mięty
kilka sztuk
sól, pieprz
do smaku
sos:
czosnek
1 główka
oliwa
1 łyżka
pasta tahini
30 g
zimna woda
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
syrop klonowy
1 łyżeczka
sól, pieprz
do smaku

fot. Weronika Młyńczyk

Krok 1

Dzień wcześniej nastawiamy ser labneh. Sitko wykładamy złożoną na pół cienką bawełnianą ściereczką lub gazą, umieszczamy na głębokiej misce, tak aby serwatka mogła ociekać. Wlewamy na sitko jogurt i ciasno zawiązujemy rogi materiału. Wstawiamy do lodówki na noc.

Krok 2

Bakłażany myjemy, nakłuwamy w kilku miejscach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na mniej więcej 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C. Lekko studzimy i obieramy ze skórki.

Krok 3

Przygotowujemy sos. Główkę czosnku ścinamy z góry, tak aby odsłonić ząbki. Układamy na folii aluminiowej, polewamy oliwą, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika razem z bakłażanami na 30 min. Upieczone ząbki wyciskamy do miski, dodajemy tahini, zimną wodę, sok z cytryny, syrop, sól i pieprz, blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

Krok 4

Labneh doprawiamy solą i pieprzem. Ser rozsmarowujemy na talerzach. Układamy na nim bakłażany. Całość polewamy sosem, posypujemy sezamem, natką pietruszki oraz listkami mięty.

TIP: Te bakłażany w bliskowschodnim stylu możesz podawać z tostami lub ulubioną kaszą.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Młyńczyk "Z miłości do jedzenia. 80 przepisów na dania, które karmią ciało i zmysły".

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk