Jabłka obieramy ze skórki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w ósemki. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy calvados. Podgrzewamy, aż powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy jabłka, mieszamy i smażymy kilka minut, aż puszczą sok. Smażymy jeszcze chwilę, by owoce zmiękły, a płyn odparował.
krok 2
Zawartość patelni przelewamy do okrągłej tortownicy (najlepiej o średnicy 18 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia.
kork 3
W misce mieszamy ricottę z jajkami, cukrem i esencją waniliową. Powstałą masą zalewamy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut, aż wierzch ricotty się zetnie i nabierze złotego koloru. Wyciągamy tortownicę z piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Wystudzone wykładamy na talerz spodem do góry. Kroimy w trójkąty, które przed samym podaniem możemy skropić calvadosem.
Przed rozpoczęciem pracy ricottę warto położyć na kilka godzin na sitko i odsączyć w ten sposób z nadmiaru wody – dzięki temu deser będzie bardziej zwarty