Kukbuk
Kukbuk
Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z fasoli i soczewicy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
fasola (np. piękny jaś)
½ kg
czerwona soczewica
150 g
cebula
2 sztuki
marchew
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
seler
100 g
olej
do smażenia
słonecznik
100 g
oliwa
25 ml + do natłuszczenia formy
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
czosnek sproszkowany
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Fasolę namaczamy 8 godzin (najlepiej zostawić ją na noc). Namoczoną płuczemy i gotujemy do miękkości – około 2 godzin na wolnym ogniu. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 10 minut. Odcedzamy, zachowujemy płyn z gotowania. 

krok 2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy warzywa i smażymy razem. 

krok 3

Słonecznik prażymy na suchej patelni. Miksujemy w malakserze z dodatkiem oliwy na gładką masę (ewentualnie możemy dodać troszkę ciepłej wody, żeby łatwiej się miksowało). Dodajemy fasolę i soczewicę oraz przesmażone warzywa. Miksujemy na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, wlewamy stopniowo trochę wody z gotowania fasoli. Jeżeli nie mamy malaksera, możemy użyć maszynki do mielenia mięsa. Masę doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mieszamy.

krok 4

Formę keksową smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę do formy, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Studzimy 45 minut, wyjmujemy z formy. Kroimy, kiedy ostygnie.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk