Pastilla, czyli chrupiący placek filo z nadzieniem z buraków, ziemniaków i twarożku migdałowego
czas przygotowania:
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Twarożek migdałowy:
- blanszowane migdały
- 150 g
- syrop klonowy
- 2 łyżka
- czerwony pieprz
- ½ łyżeczki
- sól
- do smaku
- woda
- 200 ml
- sok i skórka otarta z cytryny
- z 1 sztuki
- Pastilla:
- buraki
- 2 małe sztuki
- fioletowe ziemniaki
- 300 g
- ciasto filo
- ¾ opakowania
- oliwa
- ⅓ szklanki
- sól i pieprz
- do smaku
- mięta
- ½ pęczka
- natka pietruszki
- ½ pęczka
- koperek
- ½ pęczka
- prażone migdały w płatkach
- 100 g
- Do podania:
- cukier puder
- 5 łyżek
- cynamon
- ½ łyżeczki
- koperek, mięta i natka pietruszki
- do posypania