Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić pastillę, chrupiący placek filo z burkami i ziemniakami - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Pastilla, czyli chrupiący placek filo z nadzieniem z buraków, ziemniaków i twarożku migdałowego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Twarożek migdałowy:
blanszowane migdały
150 g
syrop klonowy
2 łyżka
czerwony pieprz
½ łyżeczki
sól
do smaku
woda
200 ml
sok i skórka otarta z cytryny
z 1 sztuki
Pastilla:
buraki
2 małe sztuki
fioletowe ziemniaki
300 g
ciasto filo
¾ opakowania
oliwa
⅓ szklanki
sól i pieprz
do smaku
mięta
½ pęczka
natka pietruszki
½ pęczka
koperek
½ pęczka
prażone migdały w płatkach
100 g
Do podania:
cukier puder
5 łyżek
cynamon
½ łyżeczki
koperek, mięta i natka pietruszki
do posypania

Przepis i przygotowanie: Michał Gniłka


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Migdały namaczamy przez kilka godzin. Płuczemy, odcedzamy i blendujemy z resztą składników twarożku na gładką masę.

Reklama

krok 2

Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy w plasterki. Arkusz ciasta filo dokładnie smarujemy oliwą. Układamy go w okrągłej formie (około 18 centymetrów). Przykrywamy kolejnym arkuszem tak, aby rogi na siebie nie zachodziły i wystawały poza brzegi formy – ponownie smarujemy oliwą. Powtarzamy czynność z kolejnymi dwoma arkuszami ciasta. 

Reklama

krok 3

Na środek nakładamy po dużej porcji twarożku migdałowego, plasterków buraków i ziemniaków lekko przyprawionych solą i pieprzem, posypujemy posiekanymi ziołami i migdałami. Na koniec nakładamy kolejną porcję twarożku. Zakrywamy rogami ciasta i pieczemy 15-20 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Upieczoną pastillę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Układamy na reszcie twarożku migdałowego i serwujemy posypaną odrobiną posiekanych ziół: koperku, mięty i natki pietruszki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z ziemniakami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk