Kukbuk
Kukbuk
Proszę Zdrowie – Pasta bezjajeczna

Pasta bezjajeczna

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
ziemniaki
250 g
sól kala namak
do smaku
kurkuma
2 szczypty
naturalne tofu bio
400 g
olej kokosowy (bezwonny)
50 ml
pieprz
do smaku
masło kakaowe
40 g
mleko sojowe
500 ml
chrzan
1 łyżka
szczypiorek
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Joanna Wąsowicz


Zdjęcie: Proszę Zdrowie

krok 1

Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie ze szczyptą soli kala namak i szczyptą kurkumy. Tofu ścieramy na drobnej tarce, a następnie przez 5 minut smażymy na oleju kokosowym. Dodajemy pozostałą szczyptę kurkumy, sól kala namak i pieprz do smaku. Mieszamy. Gdy tofu będzie już podsmażone, dodajemy do niego masło kakaowe i mleko sojowe.    

krok 2

Z ugotowanych ziemniaków robimy purée, a następne dodajemy je na patelnię z masą z tofu. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu około 3 minut. Przekładamy masę do miski, dodajemy chrzan i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i solą. Pastę podajemy na zimno.    

   
Pastę bezjajeczną można zamówić na proszedrowie.pl.    

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk